הטרנד החדש אצל הסלבס: אכילת שלייה לאחר הלידה

בשנים האחרונות צבר תאוצה טרנד ייחודי, שאולי מעלה גבות וסקרנות באותה מידה – סלבריטאיות צורכות את השליה שלהן לאחר לידה. מנהג בלתי שגרתי זה נובע מהרעיון של ניצול היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים והערך תזונתי שקיים בשלייה – איבר מייצר חיים הממלא תפקיד משמעותי בהריון, גם לטובת האם. במאמר הבא נעמיק במגמה המסקרנת הזו, נבחן את הסיבות מאחוריה, את היתרונות הפוטנציאליים שלה ומה יש למומחים לומר על העניין. בואו נתחיל.

למה השליה?

השליה היא איבר המתפתח ברחם במהלך ההיריון. הוא מחבר את אספקת הדם של האם לאספקת הדם של התינוק ומספק חמצן וחומרי הזנה לעובר הגדל. לאחר לידת התינוק, השליה נפלטת מהרחם בזמן השלב השלישי של הלידה שמתחיל לאחר לידת התינוק ומסתיים כאשר השליה נפלטת מהרחם. השליה יוצאת בדרך כלל תוך 30 דקות עד שעה לאחר לידת התינוק. ההיגיון מאחורי אכילת השליה נעוץ במניעים שונים – התומכים באכילת שלייה סוברים שהיא עשירה בחומרי תזונה חיוניים, כולל ברזל, ויטמינים והורמונים והיא בעלת יתרונות בריאותיים הן לאם והן לתינוק כגון אנרגיה מוגברת, דימום מופחת לאחר לידה, שיפור במצב הרוח וייצור חלב חזק יותר. הם טוענים כי על ידי בליעת השליה, הם יכולים להפיק תועלת מחומרים מזינים אלו ולעזור להחזיר לגוף את כוחותיו לאחר התקופה המאומצת של ההיריון והלידה. חלק מהתומכים טוענים גם שצריכת השליה עשויה לסייע בהפחתת הסיכון לדיכאון לאחר לידה ולשפר את ההנקה. היתרונות הללו הם שמשכו את תשומת הלב של אימהות רבות וסלבס.

הסלבריטאיות שמאמצות את הטרנד

לסלבריטאים יש לעתים קרובות השפעה משמעותית על הטרנדים שזוכים לבלוט במיוחד בחברה. בשנים האחרונות, שורה של נשים מפורסמות, כולל שחקניות, כוכבות טלוויזיה ומוזיקאיות, הביעו בפומבי את תמיכתן בצריכת השליה שלהן לאחר הלידה. שמות בולטים כמו קים קרדשיאן, קורטני קרדשיאן וכריסי טייגן דנו בגלוי בחוויותיהן עם צריכת שליה. בעוד שחלקן צרכו כמוסות שליה, אחרות הוסיפו את דם השליה לארוחות או שייקים ונעזרו בו כדי לקדם ולשפר את תהליך ההחלמה לאחר הלידה. התופעה של סלבס שאוכלות את השליה שלהן לאחר הלידה ללא ספק השפיעו על התפשטות המנהג הזה. על ידי דיון גלוי בהחלטתן ושיתוף החוויות שלהן, הן עזרו לנרמל את מנהג אכילת השליה ולהפוך אותה לגלויה יותר לציבור. זה הוביל להתעניינות מוגברת ברעיון, ויותר אימהות שוקלות כעת לאכול את השליה שלהן לאחר הלידה.

 

חוות דעת מומחים והיעדר ראיות קונקרטיות

למרות התמיכה הפומבית של סלבריטאיות רבות, עמדת הקהילה הרפואית לגבי צריכת שליה נשארת זהירה. אנשי מקצוע רבים בתחום הבריאות מדגישים את הצורך במחקר נוסף כדי לבסס את היתרונות הנטענים באופן סופי. למעשה, כמה מומחים טוענים כי הסיכונים הבריאותיים הפוטנציאליים הקשורים לצריכת שליה, כגון זיהום חיידקי, עשויים לעלות על כל היתרונות. קיימות גם ראיות מדעיות מוגבלות התומכות ביתרונות לכאורה, ואפקט הפלצבו עשוי לשחק תפקיד משמעותי בחוויות החיוביות המדווחות.

היבטים תרבותיים

כמו כל דבר אחר, גורמים תרבותיים משפיעים על נוהג זה ועל המידה שבה הוא מקובל בחברה. לדוגמה, בחלק משיטות הרפואה הסינית המסורתית, צריכת שליה נחשבת לדרך לקדם התאוששות לאחר לידה ובריאות כללית. באופן דומה, תרבויות אינדיאניות מסוימות שילבו זה מכבר את השליה בטקסים רוחניים כדי לכבד את הכוח מעניק החיים של השליה. מצד שני, תרבויות מערביות רבות לא אימצו באופן מסורתי את צריכת השליה כמנהג מקובל, והיא נותרה נושא של סקרנות ודיון ולא נורמה תרבותית. המשמעות התרבותית של אכילת שליה לאחר הלידה קשורה קשר הדוק למנהגים, אמונות ומסורות מקומיות.

לסיכום

דמויות מפורסמות בתרבות שאוכלות שליה לאחר לידה הפכו למראה יותר ויותר נפוץ. למרות שהמנהג הזה צבר תאוצה בשנים האחרונות בעולם המערבי, הלוגיקה נותרה נושא לוויכוח בין אנשי מקצוע בתחום הבריאות, עם ראיות מדעיות מוגבלות המאשרות את היתרונות הנטענים שלו. כמו בטרנדים רבים המושפעים מאישורים של סלבס, חשוב לכל מי ששוקלת לאמץ את ההרגל לנקוט משנה זהירות, לערוך מחקר יסודי מצידה ולהתייעץ עם אנשי מקצוע שונים בתחום הבריאות לפני קבלת החלטה. בין אם החלטת ללכת על הצעד או שאת מוותרת על הניסיון, הקפידי לדאוג לגופך בכל האמצעים האחרים העומדים לרשותך וטפחי את הגוף שלך לאחר ההיריון והלידה, הוא זקוק לכך.

*המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות