כלל חמ"ן, ממר"ם וגאמא סייבר: הכירו את התפקידים היוקרתיים בצה"ל

צה"ל פותח בפני המתגייסים אפשרויות רבות להשתלבות בו, כולל בלא מעט יחידות מיוחדות, בהן יחידות טכנולוגיות. מהם התפקידים היוקרתיים ביותר בצבא מסוג זה? ניתן להתווכח על כך ויש כאן היבט של דעה אישית. אך אין ויכוח על כך ששלושה מסלולים ייכללו בוודאות ברשימה ואלה הם כלל חמ"ן, ממר"ם וגאמא סייבר. בואו נעשה איתם היכרות קצרה.

 יחידות מיוחדות במודיעין, טכנולוגיה ועוד

עולם הטכנולוגיה המודרני פתח בפני הצבא אפשרויות חדשות רבות. במקביל, הוא מציג גם אתגרים חדשים, בנושא אבטחת מערכות המחשוב ולא רק. כל זאת, מחייב הכשרת והפעלת אנשי מקצוע ורואים זאת בא לידי ביטוי במסגרת כמה יחידות טכנולוגיות מיוחדות. אלה הם תפקידים יוקרתיים למדי מסוגים שונים, אשר מהווים מקור לשרות מעניין ומספק. אם ניקח למשל את כלל חמן, לא ניתן לספר על כל מה שעושים במסגרת היחידה הזאת, אך בהחלט תוכלו להמר על כך שזה יהיה מעניין. חיל המודיעין הוא בין החילות הבולטים ביותר מבחינת יחידות כאלה. עם זאת, לא כולן נמצאות דווקא במסגרתו. למעשה, הטכנולוגיה והמחשוב נדרשים כיום ומשחקים תפקיד חשוב, לכל רוחב פעילותו של הצבא. אם נתמקד בשלושת היחידות שבהן אנו עוסקים כעת, נוכל לספר לכם שגם הקבלה ליחידות אלה מיוחדת, מאתגרת ומעניינת בפני עצמה. מהן יחידות אלה? מהם ההבדלים בין יחידה ליחידה?  ומה דרוש בכדי להתקבל אליהן?

 

 

כלל חמ"ן

כלל חמ"ן הוא מסלול של מיון כללי לחיל המודיעין. לאחריו, ממשיכים להתמחויות שונות, בתפקידים טכנולוגיים, מחקר, האזנה ועוד. כשם שהמודיעין הוא חיל גדול למדי, כך גם היקף התפקידים האפשריים במסגרת זו רחב למדי. המיון למסלול כלל חמ"ן מתחיל מסוף כיתה י"א. הוא דורש שיהיה לכם דפ"ר 70 עד 80, בהתאם לדרישות התפקיד הספציפי שאליו אתם מעוניינים להתקבל. זימון למסלול זה מקבלים גם מי שסיימו בהצטיינות לימודי חמש יחידות בפיזיקה, כימיה, ביולוגיה, אלקטרוניקה או אנגלית. אגב, במיון כלל חמ"ן מחפשים גם התאמה טובה לקצונה. לאחר מכן ישנו יום מיון, אשר מתקיים ביוני עד אוקטובר עבור מתגייסי יולי-נובמבר ובפברואר עד אפריל עבור מי שמתגייסים בדצמבר-אפריל.

ממר"ם

ממר"ם היא בוודאי בין היחידות הטכנולוגיות המפורסמות ביותר של צה"ל. שמה המלא הוא "מרכז המחשבים ומערכות המידע" והיא נקראה בעבר "מרכז מחשבים ורישום ממוכן”. זו היא יחידת התשתיות המרכזית של זרוע היבשה והמטכ"ל והיא חלק מאגף התקשוב וההגנה בסב"ר (סביבת הרשת). ממר”ם איננה חלק מחיל המודיעין, כפי שעשויים לחשוב בטעות. היחידה עוסקת בתפעול מרכזי המחשבים של צה"ל, מתן תמיכה עבורם ובפיתוח מערכות טכנולוגיות עבור זרוע היבשה. דרישות הקבלה עבורה כוללות בין השאר דפ"ר 60 לכל הפחות ותוצאות גבוהות במיוני הצו הראשון ובמא"ה (יום מיון איתור והתאמה).

גאמא סייבר

יחידת גאמא סייבר היא יחידה טכנולוגית במסגרת חיל המודיעין, אשר מתמחה בתוכנה ובאבטחת מערכות מחשוב ("סייבר"). בעקבות לימודים טכנולוגיים בתיכון, אופייני שמקבלים זימון למיונים ליחידה זו (אם כי ניתן לבקש זאת גם באופן יזום, במידה ולא קיבלתם זימון כזה). לשם השרות ביחידה דרוש פרופיל 25 לכל הפחות ודפ"ר 60. מסלול גאמא סייבר מחייב גם שרות קבע של שנה עד שנתיים לכל הפחות.

לסיכום

אז אם אתם לפני שרות צבאי ומעוניינים להשתלב ביחידות היוקרתיות מסוג כלל חמ"ן, ממר"ם או גאמא סייבר, כדאי להיערך לכך היטב מראש. מאחר שזה גם לא פשוט (להתקבל) וגם משתלם למי שמשקיע (בשרות ולאחריו).

נגישות