שפות התכנות שכדאי לכם להכיר

רוצים להתקבל לעבודה בהייטק? אחד הכלים החשובים ביותר בעולם ההייטק הוא שפות תכנות. שפת תכנות היא שיטה מוסכמת לכתיבת תוכנה, כלומר לכתיבת הוראות פעולה למחשב. בפועל, מעבר להגדרה זו, עולם התכנות מורכב למדי. כדי להבין אותו, חשוב להכיר מושגים שונים אשר "שפת תכנות" הוא בין הבולטים שבהם. במאמר שלפניכם, נתעמק מעט בנושא שפות התכנות. כמו כן, נסקור נקודות שקשורות לכך, כגון קורסי תכנות מומלצים, שפות תכנות שכדאי ללמוד, הקשר של השפה העברית לשפות תכנות ובאילו מקומות עבודה יש דרישה לידע בתכנות.

מהי שפת תכנות?

פיתוח תוכנה כולל היבטים רבים. יש שלבי תכנון ראשוני, כולל התעמקות בשיקולים עסקיים שונים. לאחר מכן מבצעים תכנון וניהול פרויקט הפיתוח, היבטי ממשק משתמש, בדיקות ועוד. באופן מובן, לשפות הפיתוח הנבחרות יש מקום מרכזי במיוחד בהקשר זה. באמצעות בחירת שפת תכנות שמתאימה לפרויקט בו מדובר, ניתן להבטיח תוצאות מיטביות, תוך ניצול מרבי של משאבי הזמן, הכסף, כוח האדם, ועוד. זהו הקונטקסט הכללי שבו פועלות שפות התכנות. במבט יותר מקרוב, נוכל לראות פרטים כגון Syntax – תחביר השפה. אלה הכללים המקובלים באותה שפה ספציפית לכתיבה.

תכנות לפי התחביר, מתבטא בפעולת כתיבה פשוטה (כתיבת "קוד"). הרצת הקוד במחשב תביא לביצוע פעולות בהתאם. לשם הדוגמה: אחת הפעולות הבסיסיות ביותר, שפופולארית מאוד בשיעורי תכנות, היא הצגת ההודעה Hello world על צג המחשב. בשפת פייתון (שעליה נרחיב מייד) מבצעים זאת באמצעות הפקודה הבאה: print ("Hello World"). קוד זה, עוסק באינטראקציה מול משתמש המחשב וזהו היבט אשר מכונה לעתים front end. התוכנה עשויה לבצע פעולות נוספות מאחורי הקלעים שהמשתמש לא רואה. זהו היבט ה-back end של המערכת, והוא עשוי לדרוש פקודות אחרות ואף שימוש בשפת תכנות אחרת. למשל, אם מציגים לפניו מידע על מצב חשבון הבנק שלו, מאחורי הקלעים צריך קודם לכן להשיג מידע זה, מבסיס נתונים מסוים. היכרות עם מושגי יסוד כאלה תסייע לכם להבין יותר לעומק מהי שפת תכנות. כמו כן, קל ומומלץ מאוד להתנסות בעצמכם בפיתוח תוכנה פשוט.

 

 

כמה שפות תכנות בולטות לדוגמה

זו היא רשימת שפות תכנות שמוכיחות את עצמן כבולטות במיוחד בשטח. הן לא היחידות וייתכן שתעדיפו לבסוף להתמחות בשפות יותר נישתיות וייחודיות. את השפות הבאות, בהחלט כדאי לכם לכל הפחות להכיר עקרונית:

  1. שפת פייתון – תכנות הוא כלי עבודה כללי מאוד וניתן ליצור איתו תוצרים רבים ושונים למדי זה מזה. לכן, עם השנים התפתחו שפות תכנות רבות, כשם שבעולם כלי העבודה הפיזיים, יש למשל מגוון סוגי מברגים. במקביל, יש שפות תכנות אשר ממשיכות להיות בשימוש לאורך השנים, אם כי הן עוברות עדכונים ושיפורים ומקבלות גרסאות משנה שונות. דוגמה בולטת לכך היא Python. בתור שפת תכנות, פייתון נחשבת וותיקה למדי והיא ממשיכה להיות פופולארית ובולטת מאוד לאורך השנים. שפה זו משמשת למטרות רבות, דבר שמוביל להיצע משרות רחב ומגוון מאוד עבור מי שמיומנים בה. שכר התחלתי למתכנתים בשפה זו עשוי להיות 20,000 ש"ח ולעלות עם הזמן לרמה של 30,000 ש"ח ואף 40,000 ש"ח בחודש. כמו כן, היא בין השפות הקלות יותר ללימוד באופן יחסי.
  2. שפת JavaScript – מי שמתלבט איזו שפת תכנות כדאי ללמוד, בוודאי ייתקל די מהר גם במונח ג’ווה סקריפט. זו היא שפה בולטת מאוד ברחבי העולם ומשמשת עבור מגוון מטרות. היא באה לידי ביטוי בין השאר באתרי אינטרנט וגם מאחורי הקלעים של שירותי ענן ותוכנה או שירותי אבטחת מידע.
  3. שפת HTML – ראשית, נציין כי HTML היא לא בדיוק שפת תכנות (Programming language), אלא היא מה שמוגדר לרוב בתור Markup language. ואכן, ראשי התיבות הם Hyper Text Markup Language. השימוש העיקרי של HTML הוא עבור כתיבת דפים לאתרי אינטרנט. זו שפה פשוטה יחסית וקלה למדי ללימוד, כולל לימוד עצמי. מאחר שהיא חשובה כל כך בעולם האינטרנט והדפדפנים, כדאי לכל מי שמתעניין בתכנות ללמוד אותה.
  4. שפת CSS – שפת Cascading Style Sheets, או CSS, גם היא לא בדיוק שפת תכנות רגילה, בדומה ל-HTML. למעשה, CSS משלימה את HTML בכך שהיא מתארת את עיצוב דפי האתרים. בגדול, ניתן לומר שבעזרת HTML כותבים את ה"מה" (יוצג בעמוד) ובעזרת CSS כותבים את ה“איך" (כיצד זה יוצג). ההפרדה היא לא מקרית והיא מספקת גמישות בתכנות ומפשטת את הקוד (הן קוד ה-HTML והן קוד ה-CSS).
  5. שפת התכנות C – אחד מהאייקונים של עולם התכנות, אשר נוצר כבר בשנות השבעים ועדיין כאן. לשפה זו יש יתרונות מיוחדים, כגון יעילות רבה. על כן היא מתאימה מאוד לתכנות במסגרת מערכות זמן אמת (מערכות שונות אשר צריכות להגיב במהירות מרבית). שפת C השפיעה על פיתוח כמה שפות ידועות נוספות, כגון ++C וג’ווה סקריפט. רבים בוחרים ללמוד C או ++C בתור שפות תכנות ראשונות.
  6. שפת התכנות Java – שפת התכנות ג’ווה בולטת מאוד לאורך לא מעט שנים. היא מתאימה לשימוש במגוון רחב של סביבות (כגון מערכות הפעלה). למרות השם, אין לה קשר ישיר לשפת ג’ווה סקריפט שהזכרנו קודם, אשר מבוססת למעשה על שפת C.

איזו שפת תכנות כדאי ללמוד?

הבחירה בשפת תכנות שבה כדאי להתמקד מבחינה מקצועית היא לא פשוטה. האם השימושים הנפוצים של אותה שפה מעניינים אתכם? האם יש לה עתיד? אילו מגמות נראות לגביה? עד כמה היא קלה ללימוד ולשימוש או אולי להיפך? אפשרויות קידום, שכר ועוד – השאלות רבות והשיקולים מורכבים. מה גם שיש לא מעט שפות תכנות בולטות מעבר לפייתון, כגון ג'אווה (Java) ושפת C. אחד הדברים שיסייעו לכם לענות על השאלה איזו שפת תכנות כדאי ללמוד, הוא מעבר על לוח דרושים בהייטק ודרושים באמדוקס למחלקות הפיתוח. הרשימות הללו ייתנו לכם תמונת מצב על הדרישות בשוק ובחברות מובילות למתכנתים בשפות האלה.

סוג מידע נוסף שייתכן שתרצו לבדוק הוא סקרים שמתפרסמים מדי פעם לגבי רמות ביקוש לשפות שונות ולגבי רמות שכר. העובדה שבהייטק השכר גבוה מהרגיל מאפשרת להגדיר את היבט השכר כמשני בחשיבותו. בכך, תוכלו לתת דגש להיבטים אחרים, כגון מידת העניין שלכם בתחומי פיתוח ספציפיים, מיקום המשרה, התנאים וכדומה. בכל אופן, אלה שיקולים אישיים מאוד. כך גם לגבי המידה שבה תתחברו לשפה כזו או אחרת, מאחר שהשפות האלה שונות לא מעט זו מזו.

עוד חשוב לציין כי חלק חשוב בבחירה בין שפות תכנות עשוי להיות התהליך של ניסוי שפות שונות. אם תשקיעו את הזמן בכך, תוכלו למעשה לנסות את כל השפות שהזכרנו ברמתן ההתחלתית, בלימוד עצמי ובחינם. כמובן, אם אתם לא בטוחים בכלל שתכנות מתאים לכם, זו סיבה טובה אפילו יותר להתנסות בכך בפועל. ניתן לעשות זאת באמצעות אפליקציות חינמיות שונות לסמארטפון, שיאפשרו לכם הצצה ראשונית והתנסות קלילה כדי לקבל תמונת מצב.

סיכום

מי שמתעניין בשפות תכנות כאפיק לקריירה מקצועית, בהחלט בוחר בכיוון בעל יתרונות רבים. עם זאת, מדובר בעולם מיוחד מאוד, גם ברמה הטכנית וגם ברמה התעסוקתית. כדאי לקחת זאת בחשבון.

נגישות