חוזרים לחיים: איך מתמודדי נפש יכולים לחזור לעבוד בתעשיית הביוטי ולהשתלב בה מחדש?

מתמודדי נפש חווים המון אתגרים, בין היתר קושי במציאת מקום עבודה. כדי להקל עליהם ולעזור להם, ישנן תכניות שיקום שמסייעות למתמודדי נפש להשתלב בשוק העבודה ונותנות להם כלים שימושיים לעבודה. קראו וגלו עוד מידע על שילוב מתמודדי נפש בשוק העבודה, למה כדאי לשלב אותם מחדש ואילו זכויות מגיעות למתמודדי נפש שעובדים.

למה כדאי לשלב מתמודדי נפש בשוק העבודה?

שילוב מתמודדים בקהילה יכול לתרום הן למעסיק והן לעובד. המעסיק יקבל עובד עם מוטיבציה ולויאליות גבוהה, והעובד יקבל הזדמנות לכלכל את עצמו ולהיות עצמאי. כדי להקל על המתמודדים שעובדים, הם לרוב נעזרים בטיפול תרופתי שמאזן את רמות ההורמונים המופרשים מהמוח ומקלים עליהם בשילוב בקהילה, כמו ריספרדל לטיפול בסכיזופרניה או קלונקס לטיפול בחרדה. הטיפול התרופתי מסייע להם לווסת את הרגשות שלהם ולהצליח לתפקד בחיי היום יום והן בעבודה.

איך משלבים מתמודדי נפש בשוק העבודה בצורה נכונה?

ראשית חשוב להעלות את המודעות של המעסיקים לקשיים של המתמודדים, כמו קושי בסיטואציות עם הרבה אנשים או טריגרים שמעוררים אצלם תחושות קשות. כך יוכלו המעסיק והמתמודד להבין יחדיו איך יהיה ניתן לשלב אותו בעבודה, ממה להימנע וכיצד לעודד אותו ולהעלות לו את המוטיבציה.

ברמה המדינית, חשוב לקדם חקיקה שתתמוך בעסקים שמעסיקים מתמודדי נפש, כמו הקלות במיסוי או ארנונה, על מנת להמריץ ולעודד העסקה של מתמודדים.  מעסיקים המשלבים בעלי מוגבלויות עשויים לראות את התועלת גם במעגלים רחבים יותר, כמו ההשפעה החיובית הן על המתמודד והן על שאר עובדי החברה.

מהי תעסוקה נתמכת?

תעסוקה נתמכת הינה שילוב של מתמודדי נפש בשוק העבודה בקהילה בליווי גורמים מקצועיים המתווכים בין המתמודד למעסיק, אשר מסייע למתמודד להשתלב במקום העבודה בצורה מיטיבה. ישנם שירותים נוספים כמו מפעלים מוגנים המסייעים למתמודדי נפש שלא מסוגלים להשתלב בשוק העבודה הפתוח, ומקבלים ליווי ותמיכה הן מגורמי השיקום והן מהמעסיקים שעברו הכשרה מתאימה לכך. המתמודד יכול לבחור כיצד הוא מעוניין להשתלב בשוק העבודה, בהתאם ליכולות ולמגבלות שלו. לכל מתמודד יש קשיים שונים, יכולות אחרות, וגם רצון לעבוד ברמה האישית שמשתנה בין אדם לאדם. תעסוקה נתמכת עוזרת לבעלי מוגבלויות שרוצים לעבוד אך חסרים להם הכלים או המיומנויות המתאימות.

 

 

מהן הזכויות של מתמודדי נפש בעבודה?

עד לא מזמן מתמודדי נפש או אנשים בעלי נכות לא זכו לאפשרות להשתלב בשוק העבודה, אך כיום קיימות מסגרות ליווי, תמיכה ושיקום שמסייעות הן למתמודד והן למעסיק לשילוב מיטיב בעבודה ומימוש הפוטנציאל של המתמודד. מתמודד שמסתייע בתעסוקה נתמכת זכאי להקלות, ליווי ותמיכה במגוון נושאים:

  • משימות תרגול ולמידת כלים שמסייעים בשילוב בעבודה
  • סדנאות משותפות בהן מתרגלים המתמודדים את עולם העבודה ואת הפעולות שעליהם לבצע במהלך העבודה, כמו משימות אוריינטציה תעסוקתית או סדנת מחשוב
  • סיורים לימודיים במקומות עבודה
  • ליווי אישי לפני ואחרי הקליטה לעבודה, עד לשילוב המתמודד בצורה מיטיבה במקום העבודה
  • השתתפות בקבוצות המכשירות את המתמודד ליציאה לעבודה
  • בניית תוכנית פרטנית לשיקום ושילוב המתמודד בחברה ובשוק העבודה
  • יצירת אופק תעסוקתי ושיפור במעמד התעסוקתי

לסיכום

מתמודדי נפש זכאים לשילוב הוגן בשוק העבודה בעזרת תוכניות שיקום כדוגמת תעסוקה נתמכת, המסייעת להם לרכוש כלים לעבודה בעזרת סדנאות, ליווי אישי ותוכנית שיקום פרטנית. מתמודדים המשתלבים בשוק העבודה זוכים לעצמאות ותחושת מסוגלות, והמעסיקים מקבלים עובדים עם נאמנות ומוטיבציה גבוהות, הרוצים להצליח ולהתקדם.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד

נגישות